Image

Ingrediente

Condimente

"Saci cu piper", asa erau numiti negustorii care faceau parte din Liga Hanseatica. intrucatva zeflemitor, insa si cu ceva invidie, pentru ca multi dintre ei s-au imbogatit din comertul cu mirodenii de dincolo de ocean, care de dragul simplificarii erau contopite toate in termenul de ”piper”. Ei au devenit bogati mai ales datorita preturilor pe care le cereau. Condimentele exotice erau atat de scumpe, incat nu si le puteau permite decat aristocratia si clerul. in Evul Mediu tarziu, ele au devenit un simbol al statutului social. Astazi, condimentele reprezinta un ingredient indispensabil al bucatariei noastre. Doar ele fac posibile delicatesele culinare si adesea le fac si mai delicioase.

Descoperă mai mult
Image
Piper de Sichuan

Nota proaspata, picanta. Pentru peste si carne, insa si in deserturi.

Image
Fire de chilli
Locatia ingredientului:

Mexic

Ardei chili taiati extrem se subtire. Pentru supe si salate.

Image
Chilli întreg

Extrem de iute. Datorita iuțelii, mai ales pentru preparatele exotice.

Ierburi aromatice

Cu putin puteti schimba mult. Incercati! Micile ghivece cu ierburi aromatice de pe pervazul ferestrei invita la noi experimente si in plus sunt ca un mic birou de turism. Pentru ca aromele se impletesc deosebit de strans cu amintirile noastre.

Descoperă mai mult
Image
Busuioc

Gust: picant-aromat
Utilizare: rosii, telemea, friptura, legume, pesto

Image
Dafin

Gust: puternic picant
Utilizare: tocanite de legume si cu carne, supe de carne, marinate

Image
Mentă

Gust: aromat-iute
Utilizare: miel, kebab, curry-uri, chutney, iaurt

Sare

"Aurul alb" - pretios si indispensabil vietii. Odata am invatat ca sarea este clorura de sodiu – mai mult sau mai putin – intre 95% si 97%. Este cunoscuta din antichitate in cele mai multe dintre culturi si a fost folosita de exemplu inca de catre sumerieni pentru conservarea alimentelor. Pentru ca sarea a fost deja dintotdeauna indispensabila vietii, insa nu putea fi extrasa peste tot, a devenit un bun pretios si dorit, care in Europa era transportat pe asa-numitele drumuri ale sarii impreuna cu alte marfuri gen mirodenii, matase sau chihlimbar.

Descoperă mai mult
Image
Sare de Himalaya

Sarea de Himalaya, de culoare roz, este o sare gema care provine insa in cea mai mare parte din Pakistan sau din Polonia. O sare relativ scumpa, care poate fi gasita de ex. in magazinele cu produse organice.

Image
Sare de mare din Danemarca

Este extrasa din solutie salina de sare de mare si se extrage manual. Se distinge printr-o structura cristalina si prin gustul mai moderat.

Image
Sel gris

Este extrasa din solutie salina de sare de mare si se extrage manual. Se distinge printr-o structura cristalina si prin gustul mai moderat.

Ulei

Ulei de masline, ulei de argan, ulei de susan, ulei din germeni de porumb, ulei de floarea soarelui, ulei de rapita, ulei de nuci si tot asa. Diversitatea uleiurilor noastre alimentare nu are limite – la fel si utilizarea lor. in principiu se face diferenta intre uleiurile alimentare presate la rece si cele rafinate. Cele mai bune, uleiurile presate la rece, sunt si marcate cu termenul ”presat la rece”, cuvintele de genul nativ, nerafinat, sau chiar netratat dau bine pe eticheta, insa nu exprima nimic despre calitate. Asadar produsele cu o calitate de varf sunt intotdeauna presate la rece si sunt corespunzator de scumpe, pentru ca productia este mai redusa. in cazul uleiurilor rafinate, productia este mai mare, astfel incat pot fi corespunzator mai avantajoase ca pret.

Descoperă mai mult
Image
Ulei de floarea soarelui

Este extras din seminte de floarea soarelui. Deschis la culoare, usor gust de nuci. Pentru salate, prajit si copt.

Image
Ulei de sofranas

Din semintele de sofranas. Pentru salate si preparate inabusite.

Image
Ulei din germeni de porumb

Din germenii boabelor de porumb. Pentru preparate inabusite, pentru prajit si copt, precum si pentru salate.

Bace

Indiferent ca sunt rosi, albastre sau mov – bacele se numara printre cele mai fine fructe pe care ni le ofera gradinile noastre. Sunt fireste cele mai gustoase atunci cand este sezonul lor.

Bacele sunt delicatese pretioase si in plus mici bombe de vitalitate: indeosebi substantele care coloreaza fructele in albastru, violet sau rosu au actiune puternic antioxidanta. Acestea ajuta corpul sa ramana sanatos si tanar. Facand abstractie de acest lucru, bacele fac treaba buna si in bucatarie – mult mai buna decat poate credeti.

Descoperă mai mult
Image
Afine

In functie de soi, se coc in iulie sau in august.

Image
Capsuni

Sunt primele bace din an, de la inceputul lunii iunie.

Image
Mure

Se recolteaza de la sfarsitul lui iulie si pana la jumatatea lui octombrie.